Wednesday, 30 May 2012

Demam Presentation

Hey lovelies 。◕‿◕。

Ohoh! Lamanya tak update blog. Standard ayat kau nyah. Haha.

Nak cerita all things yang happening around me, banyak kot. Nak tahu juga ke ? Yelah2. Kot-kot dah tetua nanti nak baca balik blog ke, boleh juga mengimbau kenangan lalu masa jadi mahasiswa UTM ye dak? Hehehe.

Aku citer kategori pembentangan je lah ya. Biasanya alam mahasiswa dah nak mula study week baru sibuk bentang projek. Due date pun memang lambat. Pastu, ditambah dengan nature semula jadi manusia macam aku nie yang suka menangguh kerja, suka benar buat kerja last minute, fuhhhh maunya tak tidur semalaman and sakit perut gara-gara nak siapkan projek. Sakit perut tu takde kena mengena. Entah kenapa nak cerita juga. Haha.

Pembentangan pertama dah jalan. Iaitu pembentangan subjek TITAS.Tajuk kajian kami ialah Peranan Kolej Kediaman dalam Pembangunan Pembelajaran Mahasiswa.Panjang tak panjang ?Haha. Last week tapi aku tak ikut pun sebab pergi melawat MDEC. Haa, yang tu nanti aku citer la ya kalau rajin. Haha. Team-mates yang bentang cakap okay je. Lecturer puas hati la. Aku buat part questionaire and analysis haritu. And I've done my best then. Harap TITAS dapat A. Amin ^____^

Pembentangan kedua ialah Project Online Banking System untuk subjek Programming Techniques II. Yang nie, mau gugur rambut aku and team-mates kalau buat sesama kami sendiri. So kiteorang jemput khas super genius senior kami dari Sabah iaitu Rinston Oliver Simbun. Ececeh. Nama penuh tuu~ Haha.Mula buat projek malam Selasa(22/5) yang lalu. Siap malam Khamis. To be exact, tengah malam Khamis(25/5). Hampir hari Jumaat la tu.Haha. Thanks sunbae. Sayang senior lebih ! Haha. 

Pembentangan projek nie pun dah berlalu.Hari Isnin (28/5) haritu. Kiteorang group last kena present.Huhu. Sangat bosan menunggu group yang lain.so far okaylah. kiteorang dah buat yang terbaik. cuma sayang betul tak ingat simbol * untuk apa dalam programming. Cek balik rupanya simbol * tu adalah untuk dereferencing pointer. sesiapa yang belajar programming tu faham la. nasib baik simbol & dapat jawab. & dalam programming adalah ampersand ya. bukan 'and'. Hehe. Above all, aku sangat bersyukur kerana dapat bekerjasama dengan kawan-kawan baru aku untuk sem II nie. Haha. Fatin, Fairuz, Fifah and Atin. Nama kumpulan kiteorang ialah Joyah. Yeah, hidup Joyah! Tetiba. Haha. You guys the best! Next project kita lagi ya. Hihi.

Just now, pembentangan website pula. Untuk subjek Web Programming. Kiteorang kena buat website tadika. Nasib baik website tadika. Kalau online shop, susah lagi kot tapi ada je source code dari senior tu so tak mencabar kalau nak copy paste kan. Haha. Nak mencabar sangat sampai diri sendiri tak tidur malam siapkan website tu malam tadi. HTML dah perfect tetiba PhP buat hal pula. Semalam elok je masa test sekali nak bentang tadi, aigoo memalukan betul. Nasib baik Dr Shahizan sangat baik. Dia bagi chance my team atur balik.Modify apa yang ptut then bentang lagi. Bila modify okay, nak tunjuk kat depan buat hal lagi. Tetiba msg error kuar. Apa kes ?!! Haha. Aduyai. sabar je la. nasib baik cinta mati dengan subjek nie so dapat tahan la cabaran tu. kalau tak memang aku bakar dah laptop nie. Kah Kah Kah. Banyak duit bapa kau nak beli baru Vie? Haha. Acah je. And thankfully, Dr.Shahizan bagi kami semua chance untuk submit sekali lagi softcopy website yang lengkap dengan HTML and PHP Isnin depan. so aku akan make sure aku mahir sangat-sangat mahir semahirnya kali nie untuk pastikan code php tu berjaya. Don't stress ya Vie. Reminder for myself. Hehe.

Usaha membuahkan hasil, team aku dapat tempat kedua. Hee ^______^ Oh ya lupa nak mention, pembentangan website nie juga merupakan pertandingan mencipta web antara kelas kami je la. Tapi sumpah rasa tak caya je masa Dr.Shahizan announce tadi. Dahla PhP tak berapa nak menjadi. Huhu. Rasa tak layak juga tapi Dr.Shahizan kan professional orangnya so he have his own reason kenapa kami dapat tempat kedua. Sangat bersyukur tau tak ? Hehe. Tahniah pada geng Fairuz and Fatin and Nanad, Hidup Joyah! Dorang dapat tempat pertama. Tempat ketiga dimenangi Qiqi, Suki and Damo. Dorang punya website pun best juga. Pokoknya, ceceh. Semua website 1SCSD best and lawa-lawa. Kite semua adalah pemenang. Tiada pengalah ya ~ Hehe.



 Piala Naib Johan warna perak. Weee~ Piala pertama sepanjang masuk UTM. I'll treasure it for the rest of my life. Haha. Atleast dapat buktikan pada my parent yang aku menghadap laptop suka mengubah coding blog dulu berbaloi kini. Tapi HTML takde cabaran. Serius aku cakap HTML takde cabaran sangat. PHP tu haa, mendidih kepala otak buat. Lagi otak yang tak berapa nak pintar cm aku nie. Pendorong aku buat website nie siap -siap adalah sebab aku minat subjek nie. Sangat minat dan pastinya subjek nie aku akan pastikan aku dapat A juga. Amin ^____^

Sekian je lah pembentangan kami. Esok ada HBS pula, macam last year cuma kali nie under subjek Network and Communication. Teks baru baca page satu je tu pun tak berapa nak hadam sangat. Heh. Malam nie brainstorm dengan team-mate Fairuz and Fatin lagi. Aku suka team up ngan geng-geng nie sebab dorang dedikasi and ngam la ngan kepala otak aku yang giler-giler nie. Haha. Apapun, kami akan buat yang terbaik. Hee.

That's all. Kul 3 aku ada kuiz Computational Math yang berminggu-minggu dah bertangguh.Sebab masa kuiz tu diadakan aku kena buat performance koir untuk Konvokesyen UTM ke-48 yang lalu. Study! Study!

 


 

Friday, 11 May 2012

KMLVenture | Edisi Fasiliti

Hey lovelies 。◕‿◕。

Bertemu kembali dalam segmen KMLVenture yang dibawakan khas oleh Cik Lady Viera untuk adik-adik yang bakal masuk Matrikulasi especially KML, Hehe.Kali nie, cik Viera nak citer sikit pasal kemudahan kat KML.
Jum jum baca sama-sama!

Kolej Kediaman

Kolej kediaman terbahagi kepada kawasan blok perempuan and blok lelaki.

Blok perempuan:
Karisma A
Karisma B
Madani C
Madani D

Blok Lelaki:
Luhur E
Luhur F

Kalau korang perasan nama blok nie,initial nya ialah K M L kan kan ? Taktau lah sengaja atau coincidence. Tapi rasanya memang sengaja kot. Nak nampak related la tu. Neway,gud try. Kreatif. Hehe.

Setiap blok ada 5 tingkat termasuk Ground Floor. Maksudnya naik tangga sampai tingkat ke 4 je lah. Dalam satu tingkat ada 30 buah bilik. Blok terdiri daripada sayap kanan,kiri dan belakang. Besar juga lah kawasan blok tu. Jangan risau.Hehe. Kat blok ada tempat jemur pakaian kat beranda untuk yang tinggal di tingkat 1-4. Yang tinggal ground floor jemur pakaian kat tempat jemur pakaian di bawah la.Untuk blok kediaman,ada satu koperasi je. Blok kediaman perempuan,koperasi kat Madani D je.Blok A,B dan C takde tau. Untung laa kalau korang dapat Madani D nanti.



Setiap bilik dihuni seramai 4 orang pelajar. Berbagai bangsa biasanya sebab dia nak wujudkan perasaan 1Malaysia tu. Bagus juga sebenarnya. Hehe. Cuma kalau ada pelajar type takleh nak survive sendiri tanpa kawan-kawan rapat dia, konfirm dia pindah bilik. Samada haram atau tak. Biasa terjadi secara haram la. Pindah masuk bilik kawan rapat dia tu tanpa permission. Bila spotcheck baru padan muka. Haha. Dia rela bersempitan tidur kat katil kawan dia tu gara-gara takleh survive sendiri kat blok yang lain-lain. Tak paham betul ngan orang macam nie =.="  

Permandangan di KML


Nasihat sis, cuba biasakan diri bergaul dengan orang lain. Jangan nak berpuak sangat. Kan bagus dapat kawan yang pelbagai bangsa,boleh belajar bahasa,budaya dia. Seronok. Sis dulu tak berkesempatan sebab roomate sorang tu sama bangsa je. Sorang lagi jarang kat bilik kami sbb dia type yang macam sis mention tadi tu lah. Tapi hubungan kiteorg baik je lah cuma tak rapat sangat. So,korang harus bersikap terbuka dan bertolak ansur nanti ya. Belajar bertoleransi sebab tak semua orang sama dengan perangai dan tabiat kita. Ada yang suka nyanyi kuat-kuat masa belajar,ada yang suka kutuk belakang, ada yang jenis basuh baju seminggu sekali so bilik korang maybe berbau la ngan bau baju dia tu. Haha.

My roomate-Seniorita Bandy,UNIMAS now.Electrical Engineering.
Syukur, roomate sis dulu semuanya sekepala. Rajin dan lebih kurang je perangai. Haha. Cuci baju 3 hari sekali. Gilir-gilir guna ampaian sebab biasanya ampaian tak cukup kalau semua kami nie serentak cuci baju. Haha.Kalau kena time puasa, korang harus respect kawan yang Muslim tu. Jangan makan depan dia. Minta maaf kalau tak sengaja makan/minum depan dia. Sis dulu selalu terminum air depan rumet sis yang sorang lagi tu. Cian dia. Memang la dia cakap okay je,tak kisah tapi takkan la kita buat endah tak endah je kan. Harus hormat orang lain juga. Hehe. 



Bilik mandi kalau yang sayap belakang agak besar sikit compared ngan sayap kiri dan kanan. Luas. Ada tempat membasuh. Shower room ada 6. Tandas pun 6 juga. Nie kat bilik mandi sayap belakang la. Sayap kiri and kanan hanya ada 3 shower room dan 3 tandas kalau tak silap.Pastu ada sinki siap ngan cermin. Taktau la sekarang masih ada cermin ke tak.Haha.Ada tempat macam berwuduk tu juga.

Nasihat sis kat bilik mandi,korang kena hati-hati. Sebab lantainya licin lagi-lagi kat Madani D Tingkat 1 sayap belakang.Rumet sis selalu tergelincir. Ada masalah ngan selipar dia kot.Haha. Sis okay je,so far tak pernah ada kes tergelincir.Haha.


Oh ya,kat bilik ada 2 bahagian. Satu bahagian adalah tempat study. Satu bahagian pula tempat tidur dan locker. Dipisahkan dengan konkrit. Amboi ayat. Haha. Tempat study ada meja belajar siap ngan laci,rak buku kat atas dan lampu belajar serta kerusi. Nak tips dari sis ? Register awal . Dapatkan tempat study yang dekat ngan tingkap. Kalau boleh tingkap yang menghadap hutan tu,bukan tingkap sebelah kaki lima. Jenuh mendengar orang lalu lalang nanti. Hehe.Tapi terpulang pada korang. Sis cuma bagi tips je. Sebab ? Tempat study mcm tu rasa sejuk lagi. Kalau korang dah stress belajar,boleh tengok hutan yang menghijau. Untung sikit,boleh la nampak kera-kera kat luar. Haha. Cuma suasana waktu malam kat tepi tingkap quite seram. So buka tingkap sikit je k. Haha. And pagi pun, agak terbias dengan cuaca panas. Tapi semua nie depend ngan kedudukan bilik korang jugak sebenarnya. Samada di sayap kiri,kanan atau belakang.Kemudahan kat kolej kediaman nie sis citer untuk Madani D je tau.Sebab sis tinggal kat situ dulu.Basically semua kemudahan kat blok kediaman pelajar adalah sama.



Kafe

Done with kolej kediaman.Now, cafe pula. Ada 3 cafe pelajar di KML. Kafe A, kafe B dan kafe C.Pelajar lelaki dan perempuan boleh makan kat mana-mana. Lepas 6 petang, pelajar lelaki dan perempuan tak boleh berdua-duaan kat kafe. Bertigaan pun tak boleh. Pokok pangkalnya, lelaki tak boleh ada kat kafe A dan B iaitu kafe yang dekat dengan blok kediaman pelajar perempuan lepas jam 6 petang. Kafe C pun camtu.Pelajar perempuan takleh ada lagi kat sana lepas jam 6 petang. Basically, kafe C pun terletak dekat ngan blok kediaman pelajar lelaki.Kafe A terletak dekat giler ngan bilik tutorial. Tak sampai seminit korang dah jejak kaki kat kafe tu.Kalau laju berjalan la. Haha. Kafe A terletak antara Blok A dan Blok B. Kafe A antara kafe termurah masa zaman sis dulu la. Taktau sekarang. Ikut siapa yang dapat tender kan. Kafe B pula antara Blok C dan Blok D. Kafe B sangat mahal harga makanannya. Cekik darah betul. Haha. Sis jarang makan kat Kafe B dulu sebab harga makanannya tak konsisten. Huhu. Sedarlah kita nie student mana mampu kalau setiap kali makan harga makanan tak berpatutan. Tu dulu la, mana tau sekarang dah ada tender dari syarikat lain pula. Hehe.



Oh ya,kafe biasanya provide makanan yang korang pilih sendiri tu. Nak order biasanya malam je. Pagi and tengahari dan petang biasanya kafe masak then dorang serve and korang boleh cedok mana yang korang suka. Air pula boleh order. Bila-bila masa. Ada juga yang dorang dah sedia sendiri. Korang tinggal pilih sendiri. ala macam kat baazar ramadhan tu. Haha. Tapi nie semua berdasarkan pengalaman sis sesi 2010/2011 dulu la ya. 

Bangunan akademik

Mari ke bilik tutorial dan dewan kuliah.Hehe.



Ada 50 bilik tutorial kat KML kalau tak silap. Dan 6 dewan kuliah. Bilik tutorial biasanya dipanggil BT je. Dewan kuliah pula DK je. BT 1, BT 2 and etc.. DK1,DK2 and etc.. 

Di bilik tutorial.Tutorial Kimia terakhir di KML :')

BT ofcourse ada kerusi dan meja. BT nie biasanya untuk kelas tutorial korang. DK pula untuk kuliah besar.Contohnya, F1T6. F1 maksudnya, Fizikal 1. Kumpulan kuliah 1. Tapi kalau ikut kelas tutorial, tutorial 6. Senang citer, kumpulan kuliah terdiri daripada beberapa kumpulan kelas tutorial yang kecil-kecil tu. Hehe. Nanti sis explain lagi dalam edisi sistem di matriks ya. Kat DK biasanya lecturer guna slide,projector..DK paling besar ialah DK1 dan DK2. Biasanya budak hayat je guna DK nie sbb kuliah dorang besar. Satu kuliah ada 10 tutorial kadang-kadang. Tips sis ? Jangan duduk depan sangat. Terkehel leher gara-gara nak tengok slide kat depan tu. Kalau boleh, duduk sebaris atau lagi atas dengan pemancar LCD tu.

Kami bertiga di UTM skrg ^__^

Menara Pentadbiran.

Banguna belakang=Menara Pentadbiran


Atau lebih dikenali dengan MP. Tempat lecturers dan semua pengurusan dan pentadbiran kat sini la. Ada 6 tingkap termasuk Ground Floor. Setiap tingkat untuk setiap Jabatan yang berbeza. Contohnya Tingkat 3 adalah untuk Jabatan Fizik dan Matematik.Tingkat 2 untuk Jabatan Kimia. Ada lift dan tangga. Lepas jam 4 kalau korang pergi MP memang jangan mimpi nak naik lif la sbb ramai giler yang pergi jumpa lecturer.Naik tangga je senang, walaupun letih tapi berbaloi. Haha.Kena pakai kad matrik masa masuk MP. Pakaian haruslah formal. Kecuali masa study week ada diberi kelonggaran tu pun still takleh pakai tshirt lengan pendek.Harus pakai baju sukan KML. Huhu.

Baju Rasmi KML


Perpustakaan.

Depan Perpustakaan


Perpustakaan ada satu tingkat je. Ground floor dan tingkat 1. Zaman sis dulu tak banyak buku yang syllabus baru. Semua masih sillabus lama. Tak suka lah. Buku cerita lagilah. Semuanya klasik. Haha. Librari sangat sejuk selepas diselenggara dulu. Tak tau la sekarang masih sama ke tak.

Makmal Komputer

Makmal komputer bersambung dengan librari. Masa mendaftar nanti,korang akan turun naik bangunan librari yang bersambung dengan makmal komputer nie la. agak pening la memula sebab tak biasa. Masuk pintu lain,kuar pintu lain pula. Haha. 

Makmal Fizik,Kimia dan Biologi

Depan Makmal Kimia
 Makmal nie semua di bangunan akademik.Makmal Kimia di Ground Floor. Makmal Biologi di Tingkat 2 dan Makmal Fizik di Tingkat 3.Don't worry ada papan tanda. Hehe.

Last Experiment di KML :')

Beg kena tinggal kat luar makmal

ATM

ATM pun dekat je.Terletak kat bahagian belakang bangunan librari tu.Ground floor. Betul-betul depan Madani D. Cuma kena jalan sikit la. Hehe. 

One Stop Center


Tempat pelajar berurusan terutamanya surat menyurat dan surat keluar masuk matriks,surat berhenti matriks juga.Haha. Tempat pelajar berdating. Dan belajar berkumpulan malam-malam.Terpulang pada anda bagaimana nak gunakannya.Ececeh. Haha.

Semua kemudahan macam cyber cafe,tempat fotostat semua kat tengah-tengah KML iaitu di bangunan librari tu la. Mungkin korang takleh bayangkan sekarang.Sis faham. Haha. Cuma apa yang korang tahu, pelajar perempuan sangat beruntung lagi-lagi yang tinggal di blok D sebab kat center juga. Kat blok C pun lebih kurang la benefits ngan Blok D. Cuma yang tinggal kat blok A agak jauh dari kawasan center. Tapi tapi blok A dekat ngan bilik tutorial.Tu je lah kelebihannya.Hehe. Setiap blok kediaman ada kelebihan dan kekurangannya. Tapi bagi sis, tinggal di Madani D selama 10 bulan sangat membahagiakan. Tak pernah sis complain apa-apa sebab Madani D sangat strategik tempatnya. Hehe.

Till then,next entry pasal sistem di matriks.Pembelajaran,Semester dan Pengiraan Pointer.


Wednesday, 9 May 2012

KMLVenture | Edisi Minggu Orientasi

Hey lovelies 。◕‿◕。

Bertemu kembali. Ececeh. Haha. Kali nie sis nak citer pasal orientasi di KML.One word to describe.

HELL

Haha.Melampau betul. Menakutkan bebudak nak masuk je.Haha. Tapi that's the truth. Tanyalah mana-mana ex KML,msti dorang cakap orientasi masa di matriks la paling challenging giler. Lagi challenging dari universiti.Serius! Bagi sis sendiri, personal experience, orientasi di UTM masih boleh makan,cukup tidur lagi tu. Hahaha. Yang nakal sikit, sempat pergi Jusco Taman Universiti tu.5 minit je dari UTM.Haha.

Orientasi di matriks biasanya mula hari isnin.Sis dulu mula malam kalau tak silap. Korang akan dapat tentatif masa mendaftar. Biasanya ada pengumuman juga kat speaker di setiap bilik di blok.Untuk membangunkan pelajar dari lena yang panjang,untuk mengingatkan pelajar tentang program hari tersebut.

Sepanjang orientasi kena pakai kad matrik.Kalau tak,habis lah korang. Serius! Habis korang. Teruk dikerjakan para fasi. Haha. Thank God sis tak pernah kena la sbb sis sorang yang dedikasi.Setakat pakai kad matrik apalah sgt. Haha. Korang HARUS ikut dress code yang ditetapkan. Pakai kasut. Flat kalau boleh. Jgn nak mengada pakai heels. Nak tahu kenapa? Ada hukuman mencangkung dikenakan kalau ada rakan-rakan korang yang lambat masuk dewan mutiara nanti. Tengoklah nanti.. Kasut sis dulu habis je orientasi seminggu tu,tapak entah ke mana,bucu kasut terbuka mcam nak makan orang je.Haha. Ahad tu kuar terus beli kasut baru.


Beli kipas. Sukati korang nak kipas kertas,yang plastik pun boleh. Kipas guna bateri kalau kaya sikit pun boleh.Haha. Sebab korang akan rasa macam dalam oven semasa berkumpul di Dewan Mutiara nanti. Sumpah tak tipu. Bayangkan 2000 lebih pelajar dalam satu dewan. Bahagian pelajar lelaki okay sikit. Mereka kurang dari pempuan. Yang pempuan nie haa.. dahla terhegeh-hegeh nak masuk dewan, lambat pastu ada je kena suruh semua budak pempuan bangun and "Compress" "Compress"!Perkataan compress,compress nie la yang korang selalu dengar masa minggu orientasi tu.Haha.Keadaan dalam dewan sangat panas dan berbahang.Pakai baju kurung memang Fuhh. Panas nak mampus. Nasihat sis untuk girls, duduk kat tepi-tepi sekali. Duduk kat tepi pintu-pintu tu.At least ada angin masuk.Haha.

Harus hafal lagu rasmi KML dan Wilayah Persekutuan. Lupakan lagu negeri korang. Haha. Second day kami dulu dah harus kena hafal lagu. Nasib baik semua genius so takde masalah la. .

Kalau bersukan tu,harus buat elok-elok. Kang kena tangkap ngan akak2 tu,fuhh naya.. Haha.. Pakai dress code yang betul. Oh ya,kat matriks takleh guna SELUAR JEANS tau. Even korang simpan dalam beg tak pakai pun,kalau ada spotcheck kena rampas juga. Dulu berguni seluar jeans kena rampas. Haha. Nasib baik sis bukan jeans person dulu so ada bawa seluar jean cuma nasib baik tak kena rampas.

Rambut takleh kaler.Kalau kaler,korang kena brain wash oleh akak-akak.Haha.Minggu orientasi nie lah minggu fasi-fasi kenakan junior sesukati je.Dorang suruh gigit kad matriks lah,mencangkung la,angkat beg atas kepala la,berjemur tengah panas time pagi la,kena berbaris masa ke Dewan Mutiara la.. Seksa. Sungguh. 

Kena bangun seawal 4.30 pagi.. Habis program around 12-1 pagi. Penat giler. Kalau takde air korang lagi penat. Mana nak takung air dulu.Jangan mimpi nak basuh baju.Konfirm takde masa.Cuci je pas habis orientasi tu.Repeat pakai baju yang sama mana yang tak berapa nak kotor tu.Rasanya sekarang KML dah takde masalah air sebab ada tangki khas untuk matriks sekarang.Bersyukurlah korang ye.Haha.Sis tak sempat makan pun sepanjang minggu orientasi tu. Korang takkan diprovide makanan tau. Beli sendiri. Tapi serius tak sempat. Jadual padat giler. Tak padat pun fasi-fasi tu sengaja melengahkan masa. Hari pertama sis di Labuan witout parent rasa siksa giler. Dahla tak makan seharian. Nasib baik ada beli stok makanan before mendaftar tu so makan tu je lah. Minum air kotak. Pathetic giler. Haha. Nak nangis je rasa tapi orientasi tu la yang membentuk personaliti pelajar matriks kuat dan cekal macam sis sekarang. Sebab tu orientasi kat U tak rasa mencabar kot. Haha.

Tapi jangan risau,seminggu je. Tak terasa tu. Pejam celik dah habis. Dalam masa seminggu tu,make friends as many as you can sebab akan berguna kelak. Percayalah. Hehe.


Till then,sis akan update pasal fasilitas pula ya.Malam nie ada LifeGroup ngan member Hope Church. ^__^


Saturday, 5 May 2012

KMLVenture | Edisi:Perjalanan&Pendaftaran.

Hey lovelies 。◕‿◕。


How ya doin? Well, dapat masuk matriks tak ? I bet mesti ramai giler yang dapat nie. even dapat 1A/2A kalau subjek sains pass dengan jayanya, masuk matriks juga cuma Program Dua Tahun laa. Takpe, jadi student PDT nie ada banyak benefits. Hehe. Cuma kali nie akak korang nie nak share life student PST (Program Satu Tahun) di Matrikulasi especially di Kolej Matrikulasi Labuan. Ok, let's start!

Perjalanan ke Kolej Matrikulasi Labuan.(Utk Sarawakian)



Sis dulu bertolak dari Sibu ke KK,Sabah then barulah ke Labuan. Adik-adik harus tahu.Tiada flight direct terus ke Labuan lagi-lagi kalau guna Air Asia,memang takdelah kalau dari Sibu. Same goes to Kuching.Semua flight harus transit di Miri/KK terlebih dahulu. Nak ke Labuan kena guna Mas Wing dari Miri. No other choice.Dari KK pula,ada choice. Boleh guna Air Asia. Balik pun sama. Kena guna Mas Wing dari Labuan ke Miri. Then dari Miri ke Sibu,sukati bapak tiri korang la nak naik apa..same goes to kalau ke Kuching.As for me, dari Sibu mengade nak pergi Sabah sebab parents yang nak gi Sabah dulu. Alang-alang ke Labuan, singgahla di Sabah. Haha. Nak jenguk Pasar Filipina lah, nak shopping pearl la.. Macam-macam.. =.="
Sis ikut je. Dah parents yang bayar. Muehehe.


Sampai di Labuan, gunalah teksi ke KML. RM20 je. Dulu la.Taktau sekarang (2012) kalau naik harga jangan salahkan sis.Haha.. Tu kalau nak guna teksi. Actually, dorang pun ada sediakan bas nanti. Terus g matriks. Siap ada banner sambut kedatangan korang. Tiap tahun,memang Pulau Labuan tu tenggelam dengan students matriks masa mendaftar.Haha. As for me, naik teksi ke hotel la.Banyak barang yang belum dibeli. So stay kat luar dulu sebelum mendaftar keesokan harinya. Bercakap pasal hotel,adik-adik harus tempah hotel seawal yang mungkin.Kalau boleh,dapat je tawaran haritu and konfirm pergi, tempah terus. Kalau tak, nak tak nak kena tinggal kat Grand Dorset yang RM200-RM400 semalam la gamaknya.Haha.. Kami dulu pun kena tinggal kat hotel yang grand cuma bukan Grand Dorset la.. RM200 semalam. Bayangkan ? Huhu. Padahal boleh dikira awal juga laa tu menempah hotel cuma hotel yang berpatutan tu dah penuh. Cepat giloss. Alang-alang dah cakap pasal hotel nie, meh sini sis bagitau hotel yang sesuai utk korang booking.
  • Mariner Hotel
  • Victoria Hotel
  • Tiara Labuan Hotel
  • Pulau Labuan Inn
4 hotel yang dinyatakan hotel yang sangat berpatutan harganya. Dan strategik. Terletak di tengah bandar Pulau Labuan.Untuk yang tiada pilihan, Grand Dorset dan Waterfront Hotel menanti anda. Duit mencurah gara-gara nak bayar hotel je. Huhu. Tapi Grand Dorset dan Waterfront Hotel nie dekat ngan Ujana Kewangan(UK)/Financial Park. Satu-satunya Shopping Complex yang boleh dikatakan besar di Pulau Labuan.Haha.Nanti sis citer lebih lanjut okay.Since dekat,so korang senang la shopping kat sini in case korang tinggal kat hotel yang sis nyatakan tadi. 


Things must bring to Matriks:
Baju Kurung! Sediakan baju kurung sebanyak yang mungkin. Begitu juga dengan seluar slack hitam dan kemeja lengan panjang kalau boleh. KML sangat strict dalam isu pemakaian studentnya. Nak pakai skirt,pakai skirt labuh. Sem 1 memang skema la.Ikut je. Dah sem 2 adalah bebudak yang dah tak ikut peraturan.Bole je pakai selipar g kuliah. Tak berwawasan langsung. Haha.



Dah siap packing ? Jum mendaftar.

Oh ya,tak perlu bawak baldi,gayung or any perkakas macam penyedok,penyapu,mop,tong sampah,hanger,penyepit sebab ada jualan semasa korang mendaftar nanti. Tak payah nak gago beli kat luar.Kat KML murah lagi kot. Hehe.



Pendaftaran di Kolej Matrikulasi Labuan.
Cerita pasal pendaftaran biasanya ada je version-version gula sesedap rasa tambah sendiri.Haha. Maksudnya, ada je undang-undang baru yang ibu bapa student tambah sendiri. Macam sis haritu, mula-mula kena inform oleh kengkwan bahawa kalau dah masuk/register kat KML,tak boleh keluar dari kawasan tu.Kena stay. That is why sis tak mendaftar sebaik je sampai Labuan 9 Mei 2010 dulu.Hehe.Sebaliknya sis mendaftar petang tu bila ada auntie yang anaknya merupakan kazen sis juga bagitahu boleh je register and keluar balik. Bila 10 Mei 2010 barulah tak dibenarkan keluar lagi dah. So,apalagi,mari mendaftar. Kena pakai baju kurung tau. Potong kuku pendek. Pakai kasut bertutup dan mesti berstoking. Sis dulu tak pakai stoking kena warning. Haha. Siap-siap fail dan dokumen yang dorang nak dengan lengkap. So kat sana nanti korang takdelah serabut sangat sampai hilang ic la,surat beranak la,kena reject la..


Biasanya korang akan diberi flow pendaftaran kan semasa pengumuman tawaran tu. Flow yang bermula dari Dewan Mutiara sampai ke blok kediaman masing-masing. Flow yang sangat panjang.Barang-barang luggage korang boleh tinggalkan kat ruang menunggu.Suruhla famili jaga dan tengokkan.Jangan nak mengada bawak barang berat sepanjang pendaftran.Korang kena naik tingkat tiga nanti tau? Haha. And nasihat sis,once dah setel di satu-satu stesen simpan dokumen and IC korang elok-elok.Takut tercicir. Be careful and smart. Sis ada sorang kawan masa pendaftaran. Budak Sabah,Melayu,pempuan,. kami berkenalan pun di pintu depan Dewan Mutiara.Haha. Kami sama-sama bergerak dari satu stesen ke stesen yang lain then sampailah kat pendaftaran blok kediaman, dia perasan yang IC dia hilang. Tercicir la tu. Nasib baik boleh je register masuk kolej kediaman tanpa guna IC. Cuma sis kena temankan dia trace balik perjalanan pendaftaran tadi laa.. trace.. trace.. tak jumpa.. Last-last, memang tak jumpa lah.. nak tak nak buat semula..

Masa pendaftran memang korang akan rasa serabut kalau tak prepare awal-awal. Tu yang ada kes tercicir tu la, nie la.. macam-macam.. tapi sis faham,biasalah di tempat baru, baru nak sesuaikan diri. Panik la, gelabah la.. Haha.. Sis dulu pun gelabah juga tapi fikir balik, bukan sis sorang je kali pertama jejak kaki kat KML tu, hampir semua orang sama keadaannya dengan sis so buat apa nak gelabah? Just smile and calm and everything gonna be okay ^^.


Mak bapa atau famili yang ikut,don't worry. Ada tempat menunggu disediakan.Ada gerai makanan,baju,air dan macam-macam lagi dibuka. Boleh masuk Dewan Kuliah dengar briefing dari lecturer-lecturer pasal life di Matriks nanti so takdelah famili korang risau sangat kan. Oh ya, nanti masa register kena pergi sendiri. Jangan nak mengada ajak ibu lah,ayah la,boyfriend la.. tolong sikit. Awak tu dah 18 tahun. Hahaha.


Kalau pasal barang banyak and bagaimana nak bawak ke kolej kediaman,senang je. ada bus disediakan kat dalam tu. Korang naik bas ikut label dia pergi ke blok mana satu. Kat KML ada 6 blok. 4 blok pempuan dan 2 blok lelaki. Karisma A,Karisma B,Madani C dan Madani D adalah blok perempuan.Very dekat dengan bilik tutorial dan dewan kuliah also kafe. Sis akan cerita details di next entry k. Luhur E dan Luhur F adalah blok lelaki. Agak jauh dari dewan kuliah dan bilik tutorial. Haha. Nasib korang la. So masa pendaftran kalau tak larat angkat barang, naik je bas apa yg patut.Tau membaca juga kan? Haha.

Next entry,sis cerita pasal Minggu Orientasi and Kemudahan di KML pula okay.Kalau ada apa-apa pertanyaan,sila tanya,Jangan malu-malu ^^.

Esok kena jadi volunteer di Skudai Parade nie,ada Kempen Derma Darah anjuran Hospital Sultanah Aminah with Hope JB(my church). Sis bantu apa yang ptut je. Bukan penderma pun.Tak cukup berat. Haha.

Bubyee ~~