Tuesday, 4 December 2012

Why worry ? Keep Calm and Smile ❣

Hey lovelies 。◕‿◕。

Oh bulan Disember rupanya. Ayat gramatis sikit. Haha.

Bulan Disember selain dari bulan Krismas macam yang saya citer before nie, bulan disember juga bulan paling busy for us, university student, sape setuju sila angguk depan laptop❣

Nak tau sebabnya ?

Semua projek yang diperam selama berbulan lamanya minta dihantar ke empunya,untuk disemak,untuk dinilai,untuk diberi markah.

Stress tak stress, depend pada macam mana orang tertentu untuk handle. For me,myself, kali nie prepare awal-awal. Dah buat perancangan, part by part stage by stage thanks to team mate Cik Fairuz yang sudi beri kerjasama :)  Kami sama-sama berjuang buat apa yang patut supaya kerja takde la serabut sangat di hari kemudian. 

Ada 3 project untuk sem kali nie. Semuanya perlukan implementation. Let me start with the easiest one.



Project Data Structure and Algorithm

Kenapa senang? Sebab tak perlu nak pecah kepala buat betul-betul. Oh bukan buat tipu juga cuma kami diberi kebebasan untuk copy coding di internet asalkan ada kena mengena dengan apa yang kami belajar dalam subjek nie. Masalahnya,apa yang kami belajar dalam kelas? Sebab saya sendiri kadang-kadang, eh saya sendiri tak pernah fokus dalam kelas. entah kenapa. Haha. Lecturer tak best. Alasan. tapi takpe, ada buku boleh rujuk. Ada internet boleh copy. my team dah ada coding cuma belum try run lagi nie. Dalam minggu nie juga la plan nak buat once after report HCI siap. Untuk projek DSA,kebebasan memang milik kami semua cuma bila terlalu bebas kami sampai taktau nak buat apa dah. Sebab yelah,terlalu bebas sampai takde limitations. so saya ambik langkah berani gitu, emel lecturer petang tadi regarding specific requirements, and dia reply saya with this :

I think I have explained this matter.
Basically you must do the demo, and cite the resources if any.
In the slides, you must explain what is the project about including the background, the objectives, and how to accomplish the objectives.

Okay, 2SCSD please follow the guidelines given if you want full marks for project. and Goodluck ❣
Due date,it is better to present it before 21st December,before our study week start. for my team, I'm thinking of presenting it next week. Maksudnya weekend nie dah nak kena buat slide daa..  Jia you ❣




Project Human Computer Interaction

Untuk details projek nie, sesape yang berminat boleh la tengok info di blog projek saya ni. Saya update pasal projek ongoing for this subject. Until now ( 4 Disember ) belum update apa-apa lagi. Haha. Cuma intro je. Belum ada masa terluang nak speaking kat blog tu. I promise,by this week akan diupdate juga. Go go go Vie ❣ 

Next week kena bentang research report, it is one of our requirement sebab takde mid term test untuk HCI so kiteorang ada extra work kena buat since takde mark sebab takde test. Untuk research report,my part almost 70% siap. Malam nie ingat nak go for extra miles untuk siapkan apa yang patut, atleast ada progress laa.. since next week dah nak kena bentang. 

Next week yang satu lagi, 21st December kena bentang untuk projek mega pula. Haha. Takde la mega sangat. Kiteorang just buat apps untuk kira GPA je. kekeke. Malas nak buat berat-berat punya projek. Cukupla pening kepala dengan projek SADM+DB. For this mega project, satu pun belum buat cuma dah nampak story board je. untuk implementation,coding bagai belum tersentuh lagi since akak senior yang satu group dengan kiteorang nie pun sibuk dengan PSM beliau. Hmm.. esok kena bincang dengan distribution of work nie.





Project SADM dan Database


This is the largest and most important project of all for us, database student. Ni membuktikan kalau kami benar-benar layak untuk gelar diri sendiri sebagai budak Database. Bukan tengok pointer awak okay. Tapi berdasarkan kejayaan projek nie, how do you put yourself SCSDians? Prove that you're really SCSD students dengan memastikan kejayaan projek yang nie walaupun ianya cuma case study je. Gambateh ❣

My group, halfway there. A little bit problem on how to connect HTML interface yang bakal kami buat dengan Microsoft Access kelak. God, open the way please. Ofcourse dah cari tutorial cuma belum apply kan lagi. Tanya lecturer,beliau suruh usaha sendiri dulu. Dia bagi guide je. Ayee.. letih juga otak nak memikirkan. But it's okay Vie. Buat satu satu ye. One step at a time ^_^

Nampak macam sedikit. Yelah sebab nie secara general. Every details, kalau saya explain korang tak faham punya cukupla tahu bahawa Disember nie saya sangat sibuk. Nasib baik takde sesape yang menunggu untuk dientertain,oh yes I'm a single lady now eventho the other side still can't let me go. Let him be. :)

Till then,





No comments: