Friday, 23 March 2012

Pendidikan♕

Hello awaks!

Kali nie nak cerita pasal latar belakang pendidikan pula.Manalah tau ada readers yang pernah bersekolah di tempat yang sama ngan V ke..Hehe.

Awal pendidikan:

Tadika Nanga Mujong,Kapit.
-tak sampai setahun dah kena pindah.Yelah,parents V kan guru so memang biasa dah pindah-pindah nie.hehe.




SK Sungai Menuan,Kapit
-Darjah 1,2,4 dan 5. Sekolah nie terletak di kawasan pedalaman Swak.Staffnya pun ciput je.Nak pergi sana kena guna perahu.Kalau duduk je di perahu takpe gak.Ni kalau part kawasan cetek tu,awak kena turun then sorongkan perahu tu.takut terlekat pula.Dlm istilah bahasa Iban "Berbatak:".Hehe. Sumpah penat,dahla perjalanan lebih kurang 4 jam.Bayangkan.Huhu.Mula-mula tak biasa,sengal sakit badan je bila kali pertama go through something like that.Tapi lama-lama dah biasa.Tak sabar nak terjun dari perahu gara-gara nak berbatak.Haha.Eksaited melebih.


SRB St.Anne,Sarikei
-Darjah 3 berpindah ke sini.Bukan sebab parent tp sebab diri sendiri.nak merasa pengalaman bersekolah kat bandar.Masa kat sini kena bersaing ngan budak Cina so pendidikan tu rasa kualiti sikit la.Hehe.V tinggal ngan auntie V dan anak-anaknya yang merupakan guru juga kat sini.Anak-anak dia merupakan kazen V juga studi kat sini.V sekolah sini tak sampai setahun pun tp pengalaman tu very valuable.Mengajar V lebih berdikari dan bergaul dengan manusia dari bandar yang berbagai perangainya.


 
SK Nanga Bawai

V pindah sini awal bulan Feb 2004 maksudnya V tengah Darjah 6 la masa nie.hee.Ni sebab ikut parent pindah.Kat sekolah ni,takde apa yang special kot sebab v rasa tak sebati ngan sekolah ni dulu.,sekejap je tu lah pasal.Hehe.Hanya lulus cemerlang UPSR je.-->4A1B

SMK Selirik

Kat sini,V grad penuh.Sekolah menengah la zaman paling seronok dan mencabar bagi V.Macam-macam pengalaman yang V tempuh.Suka duka bersama kawan,menerima kenyataan kematian sahabat baik V sendiri,kapel ngan classmate sendiri,crushes and all that high school stuff.Kawan-kawan yang backstab,yang jadi parasit yang sombong egois semuanya ada.Selama 5 tahun kat sini,memang betul-betul mematangkan diri V. ^___^
Kelulusan:PMR (8A),SPM(5A2B2C)

Kolej Matrikulasi Labuan
Melanjutkan pelajaran ke sini selepas tamat sekolah menengah dalam bidang sains fizikal selama setahun or 10 bulan la lebih kurang.Haha.Kat sini lagi dasyat,dengan masalah airnya,hehe.Tapi tak dasyat juga sebenarnya sbb masa batch kami masuk tu,pihak berkuasa dah dapat overcome masalah tu dengan membina tangki besar cuma belum dapat digunakan secara rasmi.Di matriks juga kena struggle,pandai atur masa untuk study dan untuk hal lain.Tapi seriusly kat matriks V takda pun komitmen lain yet still rasa macam padat giler jadual.Haha.Kehidupan di matriks menjadi foundation V menempuh hidup kat UTM skrg. :)
Kelulusan:CGPA 2.90



Universiti Teknologi Malaysia,Skudai JB.
Pursuing my dreams and continue my study in Bachelor of Science Comp(Database System) selama 4 tahun.I will do my best!

2 comments:

Aida Effarina said...

eh viera.. result UPSR dgn PMR kita sama laa.. tiru eh? haha.. :P

education background kita hampir sama, just sy terkandas sikit. hehee.

gudluck n all the best! :)

p/s : bukan ke it's supposed to be "Bachelor of Computer Science"? :P

Viera said...

Haha..told you before kita nie hmpir sama :P

Ha'ah sepatutnya Bachelor of Comp Scn tp awak tahu kite taip benda nie 20 minit before present pagi td.Tu yang bercamour aduk bahasa nya.haha..

All the best to u too aida!
^^